Afwijkende bieren

Ik vraag me al een tijdje af of ik alles met het woord "bier" of "brouwerij" wel op blijf nemen. Deze gedachten komen onder ander voort uit het gegeven dat mijn verzameling aardig 'uit de hand' begint te lopen (inmiddels meer dan 12.400 verschillende bierglazen in mijn bierglazenverzameling!) en ik op zoek ben naar ruimte, anderzijds door de geschiedenis van Buckler, het alcoholvrije bier van Heineken wat niet echt goed werd ontvangen in Nederland waardoor het uiteindelijk van de markt gehaald is. Is het wel bier?

De voorlopige conclusie is dat ook deze bieren onderdeel blijven uitmaken van mijn bierglazen verzameling. Het zijn inmiddels vele grote biermerken die een variant bier in het assortiment hebben opgenomen en ik ben wel een voorstanden van brouwerijen die hun nek durven uit te steken. Neem bijvoorbeeld het biermerk Amber van de zelfstandige brouwerij La Zaragozana uit het Spaanse Zaragoza. Deze brouwerij was de eerste Spaanse brouwer die het aandurfde alcoholvrijbier op de Spaanse markt te brengen, in 1976. Tevens hebben zij glutenvrij bier geïntroduceerd. Ook andere bieren van deze brouwer wijken af van de standaard brouwprocessen en worden in beperkte oplage verkocht in beugelflessen.

Laat de ontwikkeling z'n gang gaan: wie weet wat voor moois er allemaal nog op de markt komt.

En dat is ook de reden dat ik aangemeld ben bij de Proeftuin van Hertog Jan. De brouwers van deze brouwerij komen dit jaar met vier nieuwe bieren op de markt en vragen de afnemers om hun mening..... Prachtig initiatief, met iedere 3 maanden een nieuw biertje!