Het ontstaan van Paulaner

Voordat we het ontstaan van de naam Paulaner uitleggen eerst een kennisgeving: De monniken van de Orde der Miniemen worden in het Duits Paulaner genoemd. Dat ter kennisgeving.

De Monniken Paulaner zijn in 1634 begonnen met het brouwen van bier. Het klooster werd in 1799 opgeheven. In 1813 werd de kloosterbrauerei overgenomen en kreeg het de naam Salvator. In 1928 fuseerde Salvator met de Gebruder Thomas Bierbrauerei en kreeg de fusie de naam Paulaner Salvator Thomas Brau. Deze naam werd in 1994 weer omgezet naar Paulaner Brauerei AG. Een laatste fusie vond plaats in 2017 door een samenvoeging van Brau Holding International en Paulaner Brauerei met uiteindelijk de huidige naam Paulaner Brauerei Gruppe.

Een deel van de voorgeschiedenis van het ontstaan van Paulaner is ook terug te vinden in mijn bierglazen verzameling. Zo heb ik bierglazen van Salvator (met op het logo Franciscus van Paola, de stichter van de Orde der Miniemen), glazen met enkel de naam Thomas Brau, glazen met Paulaner Thomas Brau en natuurlijk de huidige Paulaner bierglazen. De gegeven informatie is misschien niet echt belangrijk, maar laat wel zien hoe moeilijk het soms is glazen onder een naam in te delen.... Maar och, het houd mij van de straat!

Bijkomstige info: Paulaner is voor 30% eigendom van Heineken. En dat is dan weer Nederland.