Voor sommige bierglazen moet je regionaal zoeken

Soms reis ik als bierglazenverzamelaar naar verschillende plekken in het land om aldaar de plaatselijke kringloopwinkels te bezoeken. Door daar wat meer tijd en energie in te steken kom ik steeds weer verschillende bierglazen tegen die voornamelijk afkomstig zijn van de aldaar plaatselijke brouwerijen. Die landelijke biermerk glazen kom je overal wel tegen, die regionale glazen die je onverwacht tegen komt zijn dan de pareltjes, de krenten uit de pap. Glazen die in het verleden ook vaak alleen maar regionaal zijn uitgezet omdat het bier van die kleinere plaatselijke/regionale brouwerijen voor de nabije regio werd gebrouwen. Eenmaal zo'n glas gevonden ga ik ook direct op zoek waar het vandaan komt, wie het gebrouwen heeft en wat er zoal meer over bekend is.

Zo kwam ik afgelopen week het bierglas van Nijmeegse Mol tegen in, jawel, een Nijmeegse kringloopwinkel. Een voor mij totaal onbekend biermerk. Eenmaal thuisgekomen ben ik direct het biermerk op gaan zoeken. Helaas was er niet veel van terug te vinden. Slecht een paar internetpagina's hadden een beschrijving. Daaronder ook de site van Verloren Bieren. Daarin staat onder andere dat de oudste vermelding van dit witbier dateert uit 1519. Het bier had een groot nadeel: het was niet lang te bewaren. Het is tevens door verschillende brouwers nagemaakt. Begin 1800 gingen veel brouwerijen in en rondom Nijmegen dicht door verminderde afzet. Daaronder ook de Nijmeegse Mol. In 1994 dook het verloren gewaande recept weer op in Dordrecht. Het Nijmeegse café De Stoof liet het bij Hertog Jan-brouwerij weer brouwen en was het bier terug in Nijmegen. Om de houdbaarheid te verlengen is er wel aan het recept gesleuteld. Zo ook door Brouwerij De Hemel die de Nijmeegse Mol in de markt zette bij het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005.

Ik ben weer een bierglas en verhaal rijker. Leuk.