Februari 2022: ruim 9000 verschillende bierglazen

Het begon allemaal, zover ik het kan herinneren, eind jaren '70. Het was een sport om tijdens de vakanties in het buitenland bierglazen en bierpullen mee te krijgen naar Nederland. En dan eenmaal thuis natuurlijk er mee pronken. Ik was zeker niet de enige die dat deed..... Eenmaal de basis gelegd voor mijn huidige verzameling begon ik ook in Nederland glazen uit cafés mee te nemen. In België ging dat allemaal wat moeilijker. De kroegbazen hadden het door dat veel Nederlanders de speciaalbier glazen mee namen naar Nederland. Zeker hier net over de grens. Bij het bestellen van een biertje op het terras moest 5 gulden extra betaald worden. Als borg. Ging je weg en leverde je het glas in, dan kreeg je de borg netjes terug. Half jaren '90 verwaterde het verzamelen en kwamen de glazen in dozen op zolder te staan. Op dat moment zo'n 1350 stuks.

Rond 2016 is het verzamelen van bierglazen weer aangewakkerd. Ik liet mijn toenmalige vriendin, inmiddels huidige vrouw, zien hoe ik het voor elkaar kreeg om glazen uit cafés mee te krijgen. Het lukte nog steeds en heb toen besloten verder te gaan. De oude dozen werden van zolder gehaald, de glazen gewassen en alles werd weer gefotografeerd voor mijn website. Daarnaast ben ik intensief glazen gaan zoeken op internet, rommelmarkten, kringloopwinkels en groepsapps. Ook worden momenteel glazen spontaan aangeboden. Vaak bij sterfgevallen of stoppen van verzamelingen. Als men van de glazen af wil en zoekt op internet onder 'Bierglazen verzameling' ben ik inmiddels te vinden op de eerste zoekpagina van Google. Op de 2e of 3e plaats. Niet gek; ze weten mij ook te vinden. En dat op deze site ook mijn dubbele glazen worden aangeboden (te koop of te ruil) heeft er toe geleid dat ik ook met meerdere buitenlandse verzamelaar contact heb gekregen.

Het is inmiddels februari 2022 en heb deze maand het aantal van 9000 verschillende bierglazen met een biermerk gerealiseerd. En daar zal het zeker niet bij blijven.....

Het Kwakglas op de bijgevoegde foto heeft nummer 8000 en heb ik gekregen van de helaas inmiddels overleden 'biervriend' Robert uit Zulte (2021). En zo hebben veel glazen een extra waarde.